Ivan Pilný

Nový článek

15. 07. 2013 8:13:48
Současné, kdyby nešlo o vážnou věc, takřka úsměvné, spory o tzv. vládu odborníků mne přiměly k zamyšlení. Jak se „peče“ takový expert?

Odborníci říkají, že pokud máte talent, základní předpoklady a vzdělání potřebujete k ovládnutí jakékoli profese minimálně 10 000 hodin tvrdé práce. To představuje několik let. Tahle statistika platí o muzikantech, lékařích, právnících, spisovatelích, podnikatelích i manažerech.

Není tedy důvod, aby neplatila o politicích. Vždy při uvedení nového ministra, nejen v současné Rusnokově vládě, se říká, že ministr je hlavně manažer. Nevedu si statistiky, ale mám silné podezření, že jsme dosud neměli vládu, která by dohromady, natož jednotlivě, sečtením „expertních“ hodin všech ministrů dala 10 000 hodin manažerské praxe. Tak může finance vést chemik, obchod a průmysl anesteziolog a podobně. Je třeba připomenout, že ministři spravují miliardové rozpočty a mají stovky nebo tisíce podřízených rozmístěných v desítkách organizací. Měl jsem příležitost řídit místní pobočku Microsoftu nebo Český Telecom, ale to byly v porovnání se správou státu mateřské školky. Když se manažerovi nevede, dostává obvykle padáka. Zlaté padáky v komerční sféře mizí. V politice se hledá trafika. Zasloužilý impotent nemůže přece skončit na ulici. Poměrně beztrestně si přivydělává v soukromé sféře využitím získaných kontaktů nebo informací, které získal při správě věcí veřejných. Kdyby ani tohle nevyšlo, nějaký ten zázračný obchůdek s akciemi se vždycky najde. Nakonec se dá skvěle obchodovat s poslaneckým mandátem, to nepředvádějí jen veverky.

Politickou vyspělost teď v praxi ukazují „zkušení“ politici, které snadno vykouří a dá si je k obědu jediný člověk s přirozenou, byť poněkud zvrácenou inteligencí – současný prezident. Stupidní a emocionální reakce na současné aféry ukazují naprostou absenci a praxi v komunikaci nebo řešení krizových situací.

Můj oblíbený spisovatel Robert Fulghum napsal kdysi sbírku povídek s titulem „Vše, co opravdu potřebuji znát, jsem se naučil v mateřské školce“. Není čas, aby se tam naše politická elita vrátila? Někteří by ji snad zvládli, i když kdo ví.

Autor: Ivan Pilný | karma: 30.34 | přečteno: 1059 ×
Poslední články autora