Ivan Pilný

Stát a informační technologie.

3. 11. 2013 8:09:50
Investice státu do informačních technologií bývají obvykle označovány jako předražené a mnohdy dokonce doprovázené korupčními aférami.

To je ovšem jen část pravdy. Problémů je víc. Zakázky obvykle postrádají kvalitní zadání, které vychází z dobře popsaných a zefektivněných procesů toků dat. Podceňována je pilotní fáze, tedy odzkoušení funkčnosti projektu. V případně rozsáhlých kritických aplikací pracujících v reálném čase náklady na testy mohou dosáhnout i částky na vývoj programů. Dalším problémem je trénink uživatelů a komunikace s nimi. Lidé mají přirozenou tendenci bránit se změnám zvlášť, když něco umějí a najednou to mají dělat jinak. Zanedbání těchto faktorů vede k tomu, že uživatelé se stávají nechtěně pokusnými králíky. Ještě hůře jsou na tom občané, ty v případech jako je registr řidičů a vozidel, výplaty sociálních dávek nebo Skarta, můžeme rovnou nazvat obětmi. Náklady na zprávu v datové schránce převyšují náklady na doručení poštou. Pokus bez jakékoli komunikace a tréninku naházet povinnost datových schránek na živnostníky skončil předvídatelným fiaskem. Dalším problémem je resortismus. Vzpomeňme si na vzájemné obviňování ministerstva vnitra a dopravy, kdo katastrofální stav nového registru vozidel zavinil.

Tender na kritické komplexní zakázky musí brát také ohled na to, jak bude probíhat údržba a řešení případných problémů. Menší křehké společnosti mají pramalou šanci takovéto záležitosti řešit. Konečně výsledný produkt by měli převzít kvalifikovaní pracovníci zadavatele a dokonale mu rozumět. Pokud se tak nestane, je ze zadavatele oběť řešitele. Vyměnit nejmenovanou firmu mající kritické zakázky na ministerstvu financí znamená politickou sebevraždu v přímém přenosu. Je třeba vytvořit meziresortní skupinu kvalifikovaných odborníků zabývajících se architekturou systémů, jejich zadáváním a monitoringem řešení.

Politici obvykle dané problematice nerozumí, jejich naivní řešení datové infrastruktury spočívá v „rychlejším“ internetu, optických kabelech, vytváření „digitální strategie“, vedoucímu k totálnímu podcenění dané problematiky. To, že se po infrastruktuře pohybuje masivní objem dat důležitý pro základní funkce státu, jim zatím nedošlo. Výsledkem jsou vyhozené desítky miliard za zpackané projekty.

Doba kamenná neskončila tím, že došly kameny. „Kamenné“ politiky bude třeba vyměnit, sami nezmizí.

Autor: Ivan Pilný | karma: 27.84 | přečteno: 1482 ×
Poslední články autora