Smát se dá i na internetu.

Nevím, jak vy, ale já se směji rád. A to jsem do nedávna nevěděl, že kdosi řekl: „Není pochyby o tom, že hravý a úsměvný postoj charakterizuje kreativní jedince“.

Co nového do humoru přinesl internet? Počítače se nesmějí, vtipy si nevyprávějí, slouží jen pro jejich šíření. Obsah vyrábějí jejich uživatelé a není divu, humor patří do života. Většina z nás, alespoň doufám, si život bez legrace nedovede představit. Samozřejmě, každý má jiný způsob humoru a také jej jinak vnímá. Ženy většinou nebaví Švejk nebo němé grotesky. Jsou lidé, kteří sarkasmus vnímají jako osobní útok. Neurologové na základě klinických výzkumů prokázali, že porozumění a ocenění humoru ovládá pravá mozková hemisféra. Vtip v sobě často zahrnuje nečekané rozuzlení a s tím se naše pořádkumilovná levá hemisféra vypořádává hůř. Někteří neurologové dokonce tvrdí, že humor je důkazem nejvyšší formy lidské inteligence! Humor redukuje nepřátelské postoje, odráží kritiku, uvolňuje napětí, vylepšuje morálku a pomáhá komunikovat obtížné zprávy. Přirozené využívání humoru je ukázkou vysoké emocionální inteligence. Pozor na to, abychom nebyli vtipní přes míru. Křečovité plánování humoru nemusí nalézt v posluchačích odezvu a v horším případě z vás udělá dokonce šašky. Být vtipný za každou cenu vám určitě na popularitě nepřidá. Humor negativní nebo negativně vnímaný dokáže být i destruktivní

Na internetu si posíláme vtipy maily, využíváme komunitní sítě. U nás i v zahraničí existují specializované servery, jejichž vlastníci vtipy shromažďují, třídí a kategorizují. Názvy odpovídají obsahu: vtipálek, ftipy, nejvtipy, dokonce chachacha. Češi patří mezi vtipné, tak není divu, že existuje řada kategorií, desítky subkategorií a tisíce vtipů. Některé už jsou trochu fousaté, ale neškodí si je po letech připomenout. Navíc vzhledem k tomu, že občas platí, nic nového pod sluncem, stačí změnit jména nebo reálie a efekt se dostaví. Některé servery spravují populární baviči. Češi nejsou výjimkou, v zahraničí (pokud je na internetu vůbec nějaké zahraničí) existují celé databáze vtipů. Nakonec zvenku přišel kouzelný Murphy a Parkinson a jejich zákony. Velmi vtipné mi připadá, že některé servery žijí z reklamy a bannery nabízející rychlé nebo levné připojení či cokoli jiného, což lze občas také považovat za vtip, jejich tvůrci patrně nezamýšlený.

Tak se smějme! Prý potřebujeme deset minut na veslovacím přístroji, abychom dosáhli stejné srdeční frekvence jako po minutě srdečného smíchu. Prověřte si, jak jste na tom s humorem. Máte-li s ním problémy, pozor na funkci pravé hemisféry, něco může být špatně.

Když jste dočetli až sem, tak si jeden zasloužíte J Pepíček žádá tatínka: „Kup mi nový počítač, ten starý je už k ničemu“. Tatínek odpoví: „Nezapomněl jsi kouzelné slovíčko?“ Na to Pepíček: „To je hrozné, i v životě je všechno na heslo!“

úravek z připravované knihy vydávané Albatros Media

Autor: Ivan Pilný | pátek 27.12.2013 8:06 | karma článku: 19,63 | přečteno: 1244x
  • Další články autora

Ivan Pilný

Elity.

25.3.2024 v 8:00 | Karma: 32,36

Ivan Pilný

Nová roční období.

12.3.2024 v 8:00 | Karma: 24,61

Ivan Pilný

Mohou být fake news inteligentní?

8.3.2024 v 8:00 | Karma: 28,26

Ivan Pilný

Akce!

2.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,82

Ivan Pilný

Věříme si příliš?

24.2.2024 v 8:00 | Karma: 41,55