Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Možná by bylo dobré pochopit, že inflaci lze rozdělit do dvou skupin:

- inflace poptávková, která vzniká rychlejším přírůstkem objemu peněz v oběhu, než je přírůstek objemu zboží a služeb.

S touto inflací může bojovat ČNB a skutečně to činí.

- inflace nákladová, která je u nás dominantní a dovezená ze zahraničí. To jsou ty šílené ceny energií a následně vlastně všech komodit.

S touto inflací nic ČNB neudělá, to je úkol pro vládu.

A protože současná vláda nic rozumného v této oblasti nečiní, máme inflaci ve srovnání s ostatními zeměmi EU vždy rekordní.

0 0
možnosti
Foto

J27a40n 42S70v11a80t44e87k

18. 2. 2024 8:59

Jenže stejně tak platí, že za vysokou inflaci nemohou primárně politici a bankéři (resp. mohou, ale ti, kteří rozhazovali v době, kdy se inflace "připravovala"), protože i v případě nárůstu inflace šlo o "globální jev".

Takže předhazovat Fialovi, že může za inflaci, a tvrdit, že nepřispěl k jejímu snížení, je názor nikoli ekonoma, nýbrž politika hnutí ANO...

0 0
možnosti
Foto

Makroekonomie a práva mají něco společného. Jsou to "vědy" , v nichž je zásadním elementem názor autora toho kterého příspěvku či elaborátu.

Říká se , že 3 právníci rovná se 4 právní názory. O makroekonomice asi platí totéž.

Zlatá matematika a fyzika.

0 0
možnosti
JK

J61a23n 65K55y42š95k57a

17. 2. 2024 14:50

Dobrý den, pane Pilný.

Dal jsem vám karmu, ale mám-li být upřímný, čekal jsem od vás hlubší vhled do motivací jednotlivých aktérů, než jenom „popis“ stávající situace. Oceňuji vaši objektivitu, když píšete, že nová bankovní rada pod vedením (Zemanem jmenovaného) guvernéra ČNB Aleše Michla zastavila boj proti narůstající inflaci zvyšováním úrokových sazeb, zahájený bývalým guvernérem Rusnokem, čímž jednoznačně přispěla ke zpoždění poklesu inflace.

Jinými slovy nový guvernér ČNB upřednostnil své (a Babišovy) partikulární zájmy nad zájmy České republiky, protože není těžké uhádnout, komu (Agrofertu) další zvyšování úrokových sazeb jednoznačně nevyhovovalo. My, spotřebitelé jsme za to zaplatili vyšší a déle trvající inflací.

Guvernér ČNB Aleš Michl svou zákonnou povinnost – zajistit nízkou míru inflace splnil (jistěže to bylo za přispění již dříve nastavených vysokých úrokových sazeb, rozumného hospodaření vlády a taky za přispění nás, občanů a dalších vnějších faktorů), ale to na věci nic nemění, inflační byl dosažen a s největší pravděpodobností tak tomu bude i na konci roku.

To ovšem dává Aleši Michlovi do rukou poměrně silné karty. Je to právě on (jistě, není tam sám, členů bankovní rady je 7), kdo má nohu na plynu nebo spíše ruku na ruční brzdě české ekonomiky. Za vývoj české ekonomiky ovšem Michl „ze zákona“ odpovědný není, za ten je odpovědný vláda. A v tom je jádro pudla.

Nabízí se totiž otázka, zda bude současný guvernér ČNB i nadále upřednostňovat své (a Babišovy) partikulární zájmy, nebo zda začne jednat ve prospěch této země. Pokud platí první možnost, (obávám, že platí), pak bude ČNB velmi, velmi otálet se snižováním úrokových sazeb, jinými slovy nechá zataženou ruční brzdu, ačkoliv k tomu není zásadní důvod. Ano, držení vysokých úrokových sazeb částečně poškodí byznys Andreje Babiše, protože jeho Agrofertu vysoké úrokové sazby nevyhovují, na druhé straně přibrzdění ekonomického růstu (alespoň o jeden rok) podstatně navýší šance na Andreje Bab

0 5
možnosti
JK

J29a57n 96K92y51š84k73a

17. 2. 2024 14:54

na druhé straně přibrždění ekonomického růstu (alespoň o jeden rok) podstatně navýší šance na Andreje Babiše na vítězství v parlamentních volbách na podzim 2025.

Ekonomický růst naší republiky dříve, než na podzim roku 2025 by byl jednoznačně připisován současné vládě (je to jejím úkolem ze zákona) a tudíž jde vysloveně proti zájmům Andreje Babiše. Dramaticky totiž by totiž snížil jeho šance být po volbách premiérem. Pokud totiž někdy v létě příštího roku bude vláda Petra Fialy ve volební kampani argumentovat, že se jí podařilo snížit inflaci a nastartovat ekonomický růst, proč by ji voliči nedali znovu důvěru?

Čemu tedy dá pan Michl přednost? Odbrzdění ekonomiky nebo vítězství A. Babiše ve volbách?

Toť otázka, a je jen škoda, pane, pane Pilný, že jste (jako bývalý člen Babišovy stáje) na toto téma nepřičinil pár svých úvah. Ale stále to ještě můžete dohnat.

1 3
možnosti
PZ

Pan Pilný patřil k figurkám AB a včas se stáhnul, nyní bůhví proč se vydal na cestu získávání koblížků a pávenek za příspěvky do tisku, ale pokud chce srovnávat ceny za určité období, měl by jako ekonom vědět, že jsou i sezónní vlivy a poznámka o konzolidačním balíčku? |Kde je to zdražení všeho?

3 7
možnosti
LP

Přesně tak, Pepo. Snad by se dalo ještě doplnit, že jde, samozřejmě, o figurku tragikomickou

2 3
možnosti
FL

Zastavení inflace, proč k němu došlo: Zafungovaly samozřejmě Michlovy vysoké úrokové sazby, ale IMHO: Jedna věc jsou příčiny inflace (viz níže), ale když došlo ke zdražování, tak se na tom obchodníci na všech úrovních snažili vydělat a všechno trochu předražovali (víme jak to funguje, když se např. mění ceny benzínu). Současné pozastavení inflace je obyčejná korekce - už to bylo tak drahé, že to lidi přestávali kupovat, zafungoval trh a obchodníci se vrací k původním maržím. Jak se zadlužujeme, inflace se zase zvýší (doufám že do voleb, aby Fiala volby drtivě prohrál).

Příčiny inflace:

* Rusnokova ČNB držela slabou korunu řadu let a přitom "natiskla" 2biliony korun, které se následně dostávají do oběhu (slabou korunu držela tak, že prodávala natisknuté koruny).

* Program Antivirus - nové stovky miliard se dostaly lidem přímo na účty a o to rychleji do oběhu. Vinu má tehdejší vláda i opozice, Antivirus podporovali všichni. Pokud vláda svádí inflaci na Babiše, je to od ní křivárna.

* Další zadlužování i za současné vlády ...

Zdražení - energií kvůli greendealu a Putinovi, dováženého zboží kvůli výpadkům produkce za covidu inflaci především spustilo, ale samotné zdražení nerovná se automaticky inflace, o které se bavíme. Neplést si.

Nerozumím tomu, jak někteří říkají, že koruna v druhém pololetí bude posilovat. Jak může, když se zadlužujeme rychleji než eurozóna, nebo USA?

4 1
možnosti
JK

J25a62n 71K62y53š62k88a

17. 2. 2024 15:02

Malá oprava: Zafungovaly samozřejmě Rusnokovy vysoké úrokové sazby, nikoliv Michlovy. Konec hlášení.

3 1
možnosti
OF

Před 100 lety v Anglii prý cena uhlí stoupla den ze dne na dvacetinásobek ,přežili jsem to. Současná krize je zároveň výzvou

věnovat se energetice a něco vymyslet. No, Česko jde jaksi stranou. My nejdříve musíme napravit naše školství, vědu ,výzkum

a pak můžeme něco vymýšlet. To je naše priorita. Naše vláda údajně posílá tajně 15mld ČEZu, ale 800 mln na platy uklízeček, kuchařek, školníků nemá. Jedině kvalitní školství nám zaručí,

že ve vládě budou pracovití a vzdělaní lidé.

4 1
možnosti
Foto

Hlavne výchova v rodine, tú školy nezastanú.

6 0
možnosti
JH
  • Počet článků 111
  • Celková karma 30,43
  • Průměrná čtenost 4962x
Hezký den, čím jsem byl, vším jsem byl rád, chudým dítětem, štastným otcem a dědou, šéfem Microsoftu, autorem 12 knih, investorem v televizním Dni D, poslancem, ministrem financí. 

 

 

 

Seznam rubrik