Udělejte ze mne podnikatele!?

Někdo řekl, že pravidla anglické gramatiky se vejdou na korespondenční lístek. Nevím, zda je to pravda, ale o pravidlech podnikání to platí určitě.

Zavinil jsem si to sám. Dvě řady televizního pořadu Den D, ve kterém jsem vystupoval a dvě knížky, které jsem napsal, ze mne udělaly jakousi ikonu podnikání. Musím se přiznat, nemám patent na podnikání a dokonce ani nesdílím obecně uznávaná kriteria úspěchu, kterým jsou u nás především peníze. Rozumějte, nemám nic proti penězům, je příjemné a praktické je mít. Podnikatel musí vydělávat peníze, živí to jej, jeho rodinu a také, slyšte, jeho zaměstnance! Jako jediné kriterium úspěchu to ovšem neobstojí.

Někdo řekl, že pravidla anglické gramatiky se vejdou na korespondenční lístek. Nevím, zda je to pravda, ale o pravidlech podnikání to platí určitě. Nejdůležitější je na začátku si říci, zda na to máte. Nemyslím peníze, ale pocit ztráty pupeční šňůry jistoty, že vám každý měsíc někdo dá peníze, že za vás někdo zaplatí sociální a zdravotní pojištění, bude vás vzdělávat a hýčkat. Také možnosti ukazovat prstem na někoho, kdo vaše potíže zavinil. Tohle všechno bude jen a jen na vás, berete osud do svých rukou.

Máte-li nějaký nápad na výrobek, službu, sen, jděte za ním. Udělejte všechno proto, abyste si jej vyplnili, věřte v něj. Pokud už máte něco konkrétního, prověřte si realitu. Potřebuje to někdo, kolik za to je ochoten zaplatit, jaká je konkurence, kde seženete startovací peníze, s kým se do toho pustíte. Literatura a konsultanti tomu říkají byznys plán, ale můžete si to napsat na pytlík od svačiny. Stejně to bude spíše projekce vašich přání. Vyjde-li tenhle test, snažte se dostat výrobek nebo službu na trh. Nepřeceňujte patentovou a podobnou ochranu, je drahá, překonatelná a krátkodobá. Rozhoduje rychlost! Šetřete penězi, kde se dá, jste v investičním módu.

Teď ta dobrá zpráva, sedmdesáti procentům z vás se to nepodaří! Proč dobrá? Myslíte-li to vážně, zvednete se a jdete do toho znovu s něčím jiným. Chyby dělá každý, jen je hloupé a drahé je opakovat a tak vyhodit školné.

Pokud se vám začne dařit, počítejte s tím, že žijete v Čechách, kde se úspěch neodpouští. Počet lidí, kteří vám budou závidět a budou vás pomlouvat, vzroste spíše geometrickou řadou. Naštěstí ani média prosycená korupčními aférami a historiemi podnikatelů se současným pobytem na Seychelách, Bahamách se o vás zajímat nebudou. Politici na vás soustředí pozornost jen krátce před volbami, je nás přece jen hodně.

Pokud vás to neodradilo, držím vám palce a pěsti. Věřte, nevěřte, jste to vy, kdo rozhoduje, jak bude tahle země konkurenceschopná, jak budou u nás lidé zaměstnáni a spokojeni.

Autor: Ivan Pilný | středa 2.2.2011 16:42 | karma článku: 31,92 | přečteno: 3283x
  • Další články autora

Ivan Pilný

Elity.

25.3.2024 v 8:00 | Karma: 32,36

Ivan Pilný

Nová roční období.

12.3.2024 v 8:00 | Karma: 24,61

Ivan Pilný

Mohou být fake news inteligentní?

8.3.2024 v 8:00 | Karma: 28,26

Ivan Pilný

Akce!

2.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,82

Ivan Pilný

Věříme si příliš?

24.2.2024 v 8:00 | Karma: 41,55