Ivan Pilný

Kamarád Alzheimer

5. 02. 2011 11:07:00
Mozek má, jak prokazují četné neurologické výzkumy z poslední doby, neuvěřitelný nadbytek nezaměstnaných neuronů a jejich spojů. Tak jako si chodíte trénovat tělo do fitcentra, můžete si trénovat i mozek

Každý z nás si občas nemůže na něco vzpomenout. Někdo si pamatuje lépe obličeje, někdo jména. Jsou lidé, kteří mají fotografickou paměť. „Ofotografují“ si celou stránku a jsou schopni ji alespoň krátkodobě replikovat. Je prokázáno, že počínaje dvacátým rokem života nám odumírají mozkové buňky po miliónech. Proces můžeme akcelerovat alkoholem, leností zaměstnávat mozek nebo nějakou nešťastnou příhodou ovlivňující naše mozkové funkce. Plíživě s přibývajícím věkem se situace, kdy si nemůžeme na něco, co jsme určitě věděli, vzpomenout, objevují čím dále častěji. Nakonec tak často, že si rozdíl začneme uvědomovat. Navíc nás to natolik znepokojuje, že pokud si něco nemůžeme vybavit, utkvělá potřeba si vzpomenout nám pokazí pár hodin nebo celý den. Ať už jsou příčiny jakékoli včetně „alzheimera“ v titulku, dobrá zpráva je: dá se s tím něco dělat.

Mozek má, jak prokazují četné neurologické výzkumy z poslední doby, neuvěřitelný nadbytek nezaměstnaných neuronů a jejich spojů. Tak jako si chodíte trénovat tělo do fitcentra, můžete si trénovat i mozek. Studie o osmdesátiletých herečkách, které nemohly v hlavě udržet jedinou větu a po pár týdnech tréninku stály znovu na jevišti, nejsou ojedinělé. Nesmíte ovšem věřit všemu. I v téhle oblasti se objevují šamané, kteří vás budou přesvědčovat, že řešením sudoku, doplňováním číselných řad a jiných hračiček poroste výkonnost vašeho mozku. Pravda je, že po pár měsících tréninku sudoku, umíte dobře řešit sudoku. To je bohužel, pokud se týká vašeho mozku, všechno co se zlepšilo.

Já, byť stále mladý, určitě patřím do kategorie těch, kteří si rozdíl v dynamice vybavování začínají uvědomovat. Vliv nemá ani to, že patřím, co se týká duševní a tělesné zátěže mezi typy až hyperaktivní. Začala mne zajímat literatura seriózně popisující, co se s mozkem dá dělat. Díky natáčení Dne D jsem přišel do kontaktu s lidmi, kteří na základě zahraničních zkušeností a spoluprací s klinickými psychology se touhle problematikou začali zabývat. Mají kouzelné „hračky“. Jednou je Mindball, kulička, kterou posunujte na základě impulsů snímaných z vašeho mozku na dráze proti soupeři. Nexus, přístroj snímající v desítkách bodů na hlavě vaše reakce na zátěžové nebo relaxační situace. Tyhle přístroje se začínají využívat v klinické praxi.

Myslím, že podstata případného zlepšení tkví ve třech oblastech. První je objektivní hodnocení toho, jak jsem na tom s koncentrací a pamětí. Následuje doporučení, co si mám v mozkovém „fitcentru“ trénovat. Přístroje jako Mindball nebo Nexus dávají zpětnou vazbu, jak trénink postupuje. To vše doplněno metodikou domácích úkolů. Poslední částí je trénink praktických schopností emoční inteligence. Emoční inteligence, jak se ukazuje, je pro studium, úspěch v životě nebo v byznysu důležitější než tradiční IQ.

Pokud vám to ani s pomocí tréninku nevyjde, nezoufejte. Kdosi řekl, že pokud si nic nepamatujete, každý den vás překvapí něčím novým.

z knihy „Příště spadni líp“, Computer Press

Autor: Ivan Pilný | karma: 20.60 | přečteno: 2670 ×
Poslední články autora