Ivan Pilný

Veřejný dům = nevěstinec, bordel

25. 05. 2011 8:00:00
Synonyma jsou slova vyjadřující stejný význam. Slovník synonym nám osobitým způsobem obohacují politici.

Synonyma jsou slova vyjadřující stejný význam. Slovník synonym nám osobitým způsobem obohacují politici.

Způsob jejich jednání klade rovnítko mezi veřejný zájem a „malou velkou domů“. Také mezi veřejnou službu a koryto, paralela je rovněž mezi veřejnou zakázkou a příležitostí k inkasu korupce. Veřejná správa je v činech našich zástupců synonymem privatizace politiky. Vypouštění ohřátého vzduchu během volebních kampaní z úst stranických zástupců obhajující původní význam politiky jako veřejné služby není ničím jiným než ohřátým vzduchem.

Četl jsem kdesi, že politici mají dvě tváře, jako ve slavném Stevensonově románu – Jekyll a Hyde. Bohužel tvář toho hodného Jekylla vidíme jen na billboardech, Hyde prostupuje činy, zveřejňované nahrávky a utajované dokumenty. Tuhle tvář už se zřejmě nepokouší nikdo maskovat, vládci si sebe jako Jekylla představují snad jen doma v zrcadle. Odstranění dinosaurů se povedlo jen zčásti, někteří poslanci se ve sněmovně narodili a asi tam i zemřou. Zbytek nahradili amatéři vzájemně se nahrávající, střízliví či opilí, vstupující do politiky pro vylepšení kapesného po studiích, řízení rádoby Napoleony.

Je z toho nějaké východisko kromě nevyhnutelného pádu na dno a krutého vystřízlivění? Znám řadu schopných, zkušených, vzdělaných lidí, kteří ještě nezapomněli pár etických zásad. Spravedlnost znamená slušnost, normální je nekrást, politika je služba. Existují mezi podnikateli, učiteli, právníky, místními zastupiteli, poctivými řemeslníky, mezi muži a ženami kolem nás. Co si připomenout jeden citát J.F.Kennedyho: „Neptejte se, co stát udělá pro vás, ptejte se, co vy můžete udělat pro něj!“ Samo „se“ nic nezmění, „se“ má dovolenou.

Ať už budou volby kdykoli, věřme lidem, kteří půjdou poctivě vrátit prázdným heslům jejich původní význam. Rozhodně ne stranám s jejich vnitřními zápasy o vliv a moc, čachrujícím po volbách mezi sebou o prebendy.

Autor: Ivan Pilný | karma: 25.68 | přečteno: 3918 ×
Poslední články autora