Patří média sociopatům?

Televize, noviny a internet  jsou plné písmenek, bytů a obrázků doprovázejících každý detail kauz pana Ratha, Janouška, Krejčíře a jejich vypečených společníků.

Masivní mediální pozornost, kterou získaly sociopatické, korupční a zlodějské aféry by udělaly pořádnou díru do účtů jejich aktérů, pokud by si ji měli zaplatit. Víme, kdy jí Rath játra s rýží, jak oceňuje žluťoučké penízky a v čem bude oblečena jeho eskorta. Sledujeme o čem štěbetají v mobilech Bártovy veverky. Na mnoha stránkách spekulujeme o tom, zda Janoušek uplatí zraněnou oběť nebo kdo platí Bémovi oblečení na hory. Každý sebemenší detail žije svůj příběh, často nezávisle na objektivní skutečnosti. Navíc pokusy vytáhnout některé důležité skutečnosti a senzace za každou cenu mohou opravdu ohrozit seriózní vyšetřování kriminálních kauz. Média už nejsou ani popmedia, je to jedna velká klíčová dírka často opředená drby. Přežvykování, spekulace, „blbé zprávy“, černá kronika, silniční piráti, soudničky. Ještě, že v zahraničí naše média nikdo moc nesleduje, ale i z té občasné pozornosti máme slušnou ostudu, mnohdy s nepříjemnými následky.

Jsme opravdu takoví? Krade každý, slušnost vymizela, prahneme po krátkodobých bezpracných ziscích? Necháváme se vybubnovat do ulic manipulátory sledujícími své politické cíle a mávající lacinými hesly?

Nevěřím! Potkávám lidi, kteří něco umějí, něco dokázali, obyčejné lidi se zajímavými osudy a zájmy. Lidi, kteří pracují, baví se, starají se o své děti, možná mají plné zuby politiky. Chceme opravdu číst a sledovat v médiích: Blbé pondělí, Zlodějské úterý, Škaredou středu, Depresivní čtvrtek, Černý pátek, Víkendovou domácí zabíjačku? Zkusme nové rubriky: Radujeme se z, Chválíme, Čin dne, Ze srdce, Povedlo se, Pomohu, Úspěšní neznámí...Snad to ještě dokážeme číst a nebude nás to nudit. Nebo budeme čekat, až někdo založí Pozitivní nebo ještě lépe Normální noviny?

Rozumějte, nemám v úmyslu zpochybnit skutečnou investigativní žurnalistiku a roli médií jako hlídacích psů demokracie. Vážím si práce těch, kteří mají odvahu a nekompromisně sbírají fakta o odvrácené straně společnosti. Mám ovšem na mysli skutečná fakta, ne stokrát přežvýkané kousky spekulací roztahané po stránkách novin a hodinách televizních pořadů. Jsem přesvědčen, že i u nás v Čechách převažují lidé a jejich pozitivní skutky hodné nejen mediální pozornosti, ale také zaslouženého obdivu a následování.

Ještě, že přichází fotbalové mistrovství Evropy a urve velkou část pozornosti. Jen prosím, kdyby se to náhodou nepovedlo, nespusťme mediální křižáckou výpravu a následnou popravu v megabajtech.

Autor: Ivan Pilný | pondělí 4.6.2012 8:36 | karma článku: 28,57 | přečteno: 2359x
  • Další články autora

Ivan Pilný

Elity.

25.3.2024 v 8:00 | Karma: 32,36

Ivan Pilný

Nová roční období.

12.3.2024 v 8:00 | Karma: 24,61

Ivan Pilný

Mohou být fake news inteligentní?

8.3.2024 v 8:00 | Karma: 28,26

Ivan Pilný

Akce!

2.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,82

Ivan Pilný

Věříme si příliš?

24.2.2024 v 8:00 | Karma: 41,55