Ivan Pilný

Populární = zloděj?

13. 07. 2012 8:24:16
Občas čtu blogy svého kolegy a kamaráda z televizního Dne D Tomia Okamury. Zaznamenal jsem, že z textů přechází na video a vytváří videoblogy.

V jednom z posledních položil tak trochu rovnítko mezi popularitou a potenciální nebo skutečnou zlodějnou.

Milý Tomio, dovolím si mírně oponovat. „Osobnosti“ na špičkách žebříčků popularity jsou tlačeny jednak médii, jednak lidmi, kteří se nechají zaslepit virtuální realitou místo užíváním toho cenného, s čím přišli na svět, tedy zdravého selského rozumu. To ještě nutně nemusí znamenat, že na špičce žebříčků jsou lidé, kteří kradou nebo sdílí a spoluvytváří mechanismus korupce.

Nicméně zkusme místo mediálního oparu respektovat fakta. Když nedávno zesnulý tvůrce státních rozpočtů, který přežil ve funkci mnoho ministrů prohlásí, že pan Sobotka byl nejhorší ministr financí, kterého zažil, něco to vypovídá. Navíc pan Sobotka si zaplatil podle svého vlastního přiznání zčásti svůj byt z poslaneckých náhrad. Tedy „malá domů“. Až se stane ministrem financí nebo dokonce premiérem budou „velké domů“? Za zneužívání poslaneckých náhrad se v civilizovaných zemích chodí sedět ale určitě ne na stupních žebříčku popularity. V Čechách také vítězí ti, kteří nikomu neškodí, nic nedělají a proboha jen nemít svůj vlastní názor. Do této kategorie patří třeba pan Fišer. Jeho vláda a on sám nic neudělali a tedy jakoby nic nezkazili. Panu Pospíšilovi přes jeho mladický a inteligentní zjev lze vytknout, že jako manažer by v komerční firmě dostal vyhazov o hodně rychleji, popularita, nepopularita. Typické je přeplnění věznic a „zasklení“ elektronických náramků. Policii by pomohly nejen sofistikované modely předpokládaných trestných činů jako v Santa Cruz v Kalifornii, ale prostě vědět, že zlodějíček buď sedí doma, nebo si pro něj přijít na identifikované místo, či zbaví-li se náramku, počkat si na něj. Místo úředničiny prevence, a ať se zloděj živí na vlastní náklady a za „pronájem“ náramku platí.

Zkusme se podívat na motivy udržování popularity. Jasné u odborářských bossů, jasné u opozičních politiků, kteří jdou po vizi čtyřletého koryta a kritizují kde co, rozum, nerozum. Ti, kteří dělají nutné nepopulární kroky budou vždycky v nevýhodě, zvlášť pokud se budou chovat a komunikovat jako šedý Mr. Kompromis v čele současné vlády.

Tak restaurujme zdravý rozum. A Ty Tomio, přátelská rada, vzhledem k Tvé rostoucí popularitě, pozor na zjednodušená tvrzení J Přeji hodně úspěchů.

Autor: Ivan Pilný | karma: 24.79 | přečteno: 2298 ×
Poslední články autora