Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

zadluzenicz

4. 11. 2011 21:49
přímá demokracie namísto zastupitelského tunelování

Nesouhlasím s tvrzením, že společnost musí být na přímou demokracii zralá. Nebo lépe vyjádřeno, nesouhlasím s podsunutým tvrzením, že česká společnost není zralá.

Podívejme se na aktuální tragikomedii s obstrukcemi v Poslanecké sněmovně. Jde o ukázku selhání zastupitelské demokracie. Slabší strana nenechá doběhnout hlasování, sněmovna nefunguje (nekritizuji, konstatuji, pravice dělala totéž). Silnější strana prosazuje svou vizi silou, ač je pravděpodobné, že takto spuštěné "reformy" nepřežijí další volby.

Kdyby vláda připravila reformní zákony a nechala o nich hlasovat v referendu, pak by v případě schválení jejich trvanlivost byla výrazně větší a těžko by opozice mohla hrozit, že je za dva roky zruší.

Obdobně liché jsou obavy z tendence lidí více rozhazovat a méně vybírat. Faktická ukázka Švýcarska (referendem nařízené vyrovnané hospodaření) dokazuje, že naopak jsou občané zdravějšího rozumu než vláda "rozpočtové zodpovědnosti".

A add Řecko: nedemokratická EU referendum nikdy nedovolí

0 0
možnosti
HM

ladhela

2. 11. 2011 11:00
Papandrea

to dělá chytře ,ví moc dobře ,že lidi neřeknou NE  .pro pomoc  Řecku z venčí .. tím si vláda zajistí klid v ulicích na své reformy a nutné škrty

0 0
možnosti
PK

zadluzenicz

4. 11. 2011 21:53
Re: Papandrea

Být Řekem, hlasuji pro odmítnutí. Lepší dekáda bídy než století beznaděje.

Dluhy by byly odmítnuty, státu by již nikdo nepůjčil. Současně by mu ale zůstal nějaký majetek k privatizaci a musel by vyházet 90% státních zaměstnanců pro to, aby hospodařil vyrovnaně.

Morální dilema v tom také nevidím. Jsem já, jako občan ČR, nějak zodpovědný za letošní 130mld schodek rozpočtu? Proč bych byl, nesouhlasím s ním a nevěřím, že nelze sestavit vyrovnaný rozpočet. A věřitelé ČR jsou ti, kdo jdou proti mému politickému přesvědčení. Necítím se jim nijak zavázán, naopak.

0 0
možnosti
AA

Saša

2. 11. 2011 9:20
Není problém zlevnit referenda a volby.

Stačí stanovit, že volby budou pravidelně v určitý den každý rok a že má-li se konat referendum (místní, krajské, celostátní), bude se konat v nejbližší den voleb.

Například stanovit volebním dnem státní svátek 28. říjen - ať by šlo o volby poslanecké, sněmovní, eulamentní, krajské nebo obecní, registrace kandidátů by končila svátkem sv. Václava a 28. října by volby proběhly, takže do jejich organizace by se dostal prvek pravidelnosti a plánovitosti, čímž by se výrazně zlevnily. Kdyby se k tomu volební období protáhlo na 5 let a sjednotilo, pak by jeden rok 28. 10. proběhly volby obecní, další rok volby poslanecké, další rok volby krajské, další rok volby senátní a další rok volby presidenta a pak by se cyklus opakoval a spolu s volbami by se vždy spláchla všechna referenda v průběhu předchozího roku peticemi požadovaná.

Všichni by předem měli jasno, kdy to bude a kdy tedy mají učinit jaký krok ke zdárnému průběhu, což by zcela jistě bylo levnější.

1 0
možnosti
SS

strycek-Joe s.r.o.

2. 11. 2011 10:53
Re: Není problém zlevnit referenda a volby.

to by ovšem horních 1000 demokratů, který režim vedou a rozdávají mediální karty v tzv. volbách finančně neutáhlo a hrozilo by, že se vlády ujme někdo zdola Rv

1 0
možnosti

studánka

2. 11. 2011 9:12
Společnost musí být zralá?

Jak se pozná, je-li či není zralá? Ono totiž na referendum je společnost zralá vždy a to zejména její občané, jichž se referendum má týkat. Přežije Řecko bez pomoci EU? Samozřejmě že přežije, takovou otázku může v referendu položit jen debil. Přežije stejně, jako přežila Argentina. Země se nepropadne do hlubin, ani její občané nevyhynou. Odejdou či budou odejiti pouze politici (nejlépe do vězení) a rozpadnou se politické strany. Nic víc se nestane.

0 0
možnosti
AA

Saša

2. 11. 2011 9:21
Každý roste na úkolech.

Má-li být společnost "zralá k něčemu", musi k tomu něčemu opakovaně dostat příležitost, aby se občané naučili příležitost využívat a počítat s ní.

0 0
možnosti
SS

strycek-Joe s.r.o.

2. 11. 2011 8:55
Prostě demokracie

se horním 1000 demokratům nehodí do krámu a ti ostatní do toho nemají co mluvit

0 0
možnosti
PK

pavel kula

2. 11. 2011 9:57
Re: Prostě demokracie

Zato vám komunistům se demokracie hodila. Proto jste jí v roce 48 odpravili na čtyřicet let a kdyby díky vaší totální neschopnosti nezkrachoval socialismus, tak jí nemáme dodnes.

0 0
možnosti

Dr No

2. 11. 2011 8:52
Celý ten kolotoč kolem pomoci Řecku

je jen jedna velká šaškárna. Každému, kdo má mozek v hlavě musí být jasné, že sebevětší půjčky a odpouštění dluhů tento problém nemohou vyřešit. A je směšné, že Řekům mají pomáhat státy, které samotné od stejných problémů dělí nanejvýš pár let. Takže ještě jedna směšná fraška navíc už nemůže překvapit ....

1 0
možnosti
  • Počet článků 111
  • Celková karma 31,38
  • Průměrná čtenost 4962x
Hezký den, čím jsem byl, vším jsem byl rád, chudým dítětem, štastným otcem a dědou, šéfem Microsoftu, autorem 12 knih, investorem v televizním Dni D, poslancem, ministrem financí. 

 

 

 

Seznam rubrik