Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FM

fr-mottl

3. 3. 2012 17:40
nemam rad lidi, kteri to maji zapotrebi

vytrubovat do sveta Ja, Ja, Ja ...

1 0
možnosti
TH

Gmurr

3. 3. 2012 9:11
Vzdelani je pravo

samozrejme. Co to placate? To zni jako za komunistu.!!

0 0
možnosti
KN

Karl Novak

2. 3. 2012 19:45
Autor má velice omezené vidění

reality. Placení za školství je v pořádku, ovšem je zde ještě jeden podstatný aspekt reality.

Zaměstnanci platí státu více než 60 % příjmu a je otázkou, co za tuto daň dostanou.

Na zdravotnictví si má daňový poplatník připlatit, stejně tak na školství, majetek si musí pohlídat sám, v nezaměstnanosti mu stát přestává platit podporu atd.

Takže platba za školy ano ale současně snížit daně, podstatně zredukovat ministerstvo školství se všemi mnoha ústavy v gesci, zrušení akademie věd, zastavení všech vědeckých grantů, zrušení ministerstva kultury se všemi dotacemi a pak, až pak ,ať se stát přestane starat o vysoké školy.

2 0
možnosti
H

Host8

2. 3. 2012 10:27
Vzdělanost pro typ země

jako ČR je nezbytnost. Nemáme zdroje, s vlastním průmyslem jsme na tom zle. Jediné na co lze vsadit jsou vzdělaní lidé, nové technologie s nízkou energetickou a surovinovou náročností.

Znalostní ekonomika je jediná možnost a široká vzdělanost nejen pro mladé, ale i střední a starší generaci.

Informace o platech VŠ jsou silně přehnané a řada VŠ nedosáhne průměrného platu ani před důchodem. Je to závislé na oboru činnosti.

1 0
možnosti
P

praveverka

2. 3. 2012 11:11
Re: Vzdělanost pro typ země

R^

0 0
možnosti
P

praveverka

1. 3. 2012 16:59
Zapojení soukromých firem vypadá asi takto:

Firma kontaktuje školu, že nabízí praxi s platem. Škola nažene studenty do práce s hrozbou špatné známky pokud odmítnou. Škola (ředitel) následně inkasuje provize za zprostředkování (známému), firma ušetří na nákladech a studentům dá tolik, aby měli na svačinu. Takový malý tunel, školy vlastně už fungují jako personální agentury než vzdělávací instituce.

3 0
možnosti
H

Host8

2. 3. 2012 10:33
Re: Zapojení soukromých firem vypadá asi takto:

Soukromé firmy nemají co mluvit do vzdělání. Mohou podporovat žádoucí strukturu vzdělanosti nepřímou formou např. stipendii pro nadané studenty, o které mají do budoucna zájem. Tak tomu bylo i za socialismu a existovala podniková stipendia. Prospěchové stipendium bylo dle oborů a známek. Technické školy měly 350Kč pro průměr 1,2, 250Kč pro 1,7 a 150Kč pro 2,0. 300 - 500Kč stačilo na živobytí a vše potřebné vč. ubytování na celý měsíc.

1 0
možnosti
HK

Hnuti.za.samostatný. Kocábostán

1. 3. 2012 16:47
Blog plný blábolů a narcismu...

...vážený autore, je mi vážně úplně jedno, jak se vidíte dnes vy, ale jednoznačně je jakékoliv školné hozením klacku pod nohy člověku, který se chce dozvědět něco nového a převádět všechno na peníze pomocí slov jako investice do budoucna, je také velice krátkozraké, protože zde budeme mít jenom "odborníky", kteří budou motivováni jenom na co největší momentální zisk, nikoliv na produkty, které mohou lidstvu přinést něco prospěšného - odejděte z Vaší funkce a hned, prosím...

7 0
možnosti
A

Azgalor

1. 3. 2012 17:17
Re: Blog plný blábolů a narcismu...

můžete se vztekat jak chcete, ale vždycky, naprosto vždycky vyhraje čistý kalkul. Žít v iluzi nějakého kouzelného láskorádového světa, kde všichni budem bojovat za dobro všeholidu je blbost, nikdy to nefungovalo a nikdy to fungovat nebude, už jenom kvůli lidské přirozenosti.

2 0
možnosti
A

A/D

1. 3. 2012 16:27
jednoduše k tomu

školnému, i když v těch demonstzaracích šlo převážně o jiné části té paskvilaté reformy. Pokud je vzdělání investice stítu, nechť ho hradí stát. Pokud je vzdělání investice jednotlivce, nechť ho hradí jednotlivec. Pokud platí první možnost, nemáme se o čem bavit, protože školné být prostě nemůže. pokud platí druhá možnost, nechť tedy školné je, OVŠEM, v tom případě zrušte povinnou školní docházku na ZŠ a přestaňte ji dotovat ze státních peněz. Pěkně zpoplatněte ZŠ, SŠ i VŠ. I základní či střední vzdělání je investice, nebo ne?

5 0
možnosti
G

Gwendolyn!

1. 3. 2012 15:30
Problem skolneho v CR

Zatim jsou placene skoly soukrome a na nich studuje kdejaky blb. Soukroma ma nizsi uroven nez verejna, coz je presne naopak v cizine. Kdyz se zavede vysoke skolne, budou studovat hlavne bohatsi, ne nutne chytrejsi. Ne kazdy musi mit titul, kdy uz to spolecnost pochopi? Kdyz se zavede symbolicke nizke skolne, musi byt tak nizke, aby si ho mohli dovolit lide, kteri doposud studovali. Prijimaci rizeni by se melo ridit vysledky testu, ne penezenkou dotycneho. V Cesku je velky nepomer platu a vydaju, pokud by mel dotycny student (treba lekarske fakulty) brat pujcku na x stovek tisic, pak pracovat za pakatel a jeste mit hypoteku na byt/dum, tak se z dluhu nevyhrabe, s ceskymi platy proste nema sanci. K tomu si jeste poridi rodinu a ??? Vzdelani jako investice, bohuzel, soucasny system skol je nastaven uplne jinak. Zase nedomyslene.

4 0
možnosti
H

Host8

2. 3. 2012 10:35
Re: Problem skolneho v CR

Lékaři mají ještě královské platy oproti jiným VŠ profesím.

0 0
možnosti
JS

jarda ....

1. 3. 2012 15:28
souhlasím

Rád bych věděl, kolik z těch protestujících studentů četlo návrh reformy a kolik jich tvoří ten zmanipulovaný tupý dav...

Dobeš je kapitola sama pro sebe, už dávno tam nemá co dělat to jen aby si někdo nemyslel, že se ho zastávám.

Z diskuse níže ale vyplývá, že skutečnou podstatu tady chápe jen minimum lidí.

2 0
možnosti
F

fryč

1. 3. 2012 16:06
Re: souhlasím

nemyslím si, že studenti VŠ jsou tupý dav. Jen vy možná netušíte, jak se dělají reportáže v TV. Za pár korun někdo do TV klidně zpapouškuje přání redaktora.

1 0
možnosti
JC

medvěd brtník

1. 3. 2012 15:25
Čtu dole něco o omezení samosprávy.

Tak mě napadlo, že minulých 20 let ty samosprávy nic neomezovalo, a přesto máme školství, které potřebuje reformu. Zatímco v minulosti jsme stále slyšeli jen to, že VŠ mají málo peněz. Akademici měli 20 let na to, aby přišli s reformami, které naše školství posune k větší kvalitě, bohužel školy toho nevyužily. Takže nebylo by fér, aby to teď zkusily ty samosprávy, kde by neseděli jen "akademici"?

Mimochodem pod pojmem akademická svoboda si představuji svobodu myšlení, bádání a učení a nevšimla jsem si, že by o tomhle byla diskuse a někdo tyto svobody omezoval. Nakonecdiskuse bohužel vždy skončí na penězích.

Aby bylo jasno: pracuji od svých 17 let, neboť pocházím z velmi chudé rodiny a k VŠ jsem se dopracovala roky studia v nočních hodinách po té, co jsem odpracovala plnou směnu a postarala se o dvě děti. To jen pro úplnost, aby tu zase někdo neargumentoval tím, že jsem měla studia zadarmo.

4 0
možnosti
H

Host8

2. 3. 2012 10:37
Re: Čtu dole něco o omezení samosprávy.

Ale ona byla studia zdarma. A i za takových okolností si to řada lidí nemohla dovolit. A nyní to ještě horší.

0 0
možnosti
  • Počet článků 111
  • Celková karma 30,43
  • Průměrná čtenost 4962x
Hezký den, čím jsem byl, vším jsem byl rád, chudým dítětem, štastným otcem a dědou, šéfem Microsoftu, autorem 12 knih, investorem v televizním Dni D, poslancem, ministrem financí. 

 

 

 

Seznam rubrik