Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
E

e^ipi=-1

1. 3. 2012 14:58
Názor studenta

Neprostestovalo se proti školnému či reformám obecně, ale proti:

1) Nutnosti studentů vzít si půjčku. Problém je ten, že na tom vydělají banky. Pokud to student nezaplatí, nedostane se na daný násobek průměrného platu, pochybuji, že půjčka bude odpuštěna, tedy zaplatí to stát, tedy opět daňoví poplatníci či v horším případě přijde exekuce.

2) Při cca 400k studentech státních škol a školném např. 20k za rok to máme jen za bakaláře cca 24mld kč, což pro banky vytvoří pěkný zisk. Že by další korupce? Proč to nepůjčí bezúročně (jen s inflací) stát? Nebylo by potřeba mezičlánku, jenž se chce pouze a jen přiživit.

3) Bude-li školné jak na státních, tak soukromých VŠ, soukromé VŠ mohou žalovat stát za diskriminaci, že nedostávají též dotace. Nikde to není v reformě ošetřeno.

6 0
možnosti

Paroubkova želvička

1. 3. 2012 15:10
Re: Názor studenta

Jste se zbláznil nebo co??? Proč by proboha studentům na školné půjčoval stát - rozuměj my všichni daňoví poplatníci??? Nežiješ za socialismu, studentíku!!!

2 0
možnosti

0ms

1. 3. 2012 14:45
Nemyslím si, že máte pravdu

Autore, velmi si Vás vážím a respektuji Vás, ale píšete-li, že účast na rozhodování nemůže být odňata těm, co platí, mýlíte se. Může a měla by. Jde o standardní mechanismus vyspělé demokracie a říká se mu "brzdy moci". Stejně jako účast na rozhodování soudu může a měla by být odňata jiným složkám státní moci, byť tyto složky jsoud platí, tak i v případě vysokoškolského vzdělání by rozhodování mělo být nezávislé. Byť se nám někdy toto rozhodování může (oprávněně) zdát nepříliš šťastné, není správnou cestou toto rozhodování předat státu a vytvářet tak další vrstvu názorové hegemonie - tedy potlačovat různorodost v rozhodování jednotlivých škol.

3 0
možnosti

0ms

1. 3. 2012 14:49
Re: Nemyslím si, že máte pravdu

Obzvláště mě pak mrzí, že i Vy se ve Vašem článku necháváte strhnout masou a většinu článku věnujete školnému, když drtivá většina studentů problematiku školného považuje za velmi jen za malý zlomek celkové nespokojenosti s reformou a i tohoto zlomku spíše protestují proti formě než proti samotné idei.

2 0
možnosti
F

fryč

1. 3. 2012 14:17
A kdy

vyhlásit bod nula? Co ti co studovali za peníze těch co nestudovali? Jak k tomu přijdou ti co platili druhým a teď budou platit svým dětem? Jak má nemajetný, bez příjmu nést nějakou investici za vdělání?

1 0
možnosti
V

vvesely

1. 3. 2012 14:36
Re: A kdy

Nemajetný, bez příjmu nemůže studovat ! Tak to prostě je. Musí si zajisti příjem.

0 0
možnosti
B

basata

1. 3. 2012 14:16
Pravda v kostce...

Vysoká škola stejně jako střední jsou takové velké autoškoly,umožní Vám udělat papíry,ostatní se musíte naučit v praxi a životě...

1 0
možnosti
V

vvesely

1. 3. 2012 13:52
Studenti, kde jste ?

To jsem zvědav kolik studentů - naší budoucí elity - dokáže vznést pádný protinázor, či obhájit protesty. Hádám žádný. Je lepší se schovat za masu, vykřičet se, nažvanit něco ochudobě, svobodě a potom jít na diskotéku se stokorunovým vstupným, zapálit si Marlbora za 100.- Kč, dát si několik drinků, zaplatit útratu a jít v alkoholovém opojení domů. A řekněte mi, kde potom student peníze na studium má brát ? Pozn.: příspěvek jsem napsal s vědomím, že ne všichni studenti jsou takoví.

4 0
možnosti
JH

mMANGO

1. 3. 2012 14:09
Re: Studenti, kde jste ?

všichni pracující sponzorují studia ze svých daní.Tak by to mělo být,čím vzdělanější občané, tím lépe se společnosti povede, stát při výběru daní z jejich vyšších výplat také nebude škodný. Ale..ale je tu problém ve spoustě slabomyslných, zbytečných a nekvalitních škol, které odmítám dotovat v podobě š kolného.Když se  školné zavede,špatné školy v současném poč tu zůstanou, jde jim jenom o peníze a ne o kvalitní vzdělání, protože ministerstvo školství v čele s hňupem akorát řeší,jestli mají žáci jíst polévky,délka přestávek apod.A že by měli v akademických radách zasedat lidi typu Benda,Němcová,Kubera,ten z divadla tuším Topfer, tzajímavá myšlenka

1 0
možnosti
F

FLOGYN

1. 3. 2012 13:45
Pár argumentů k úvaze

1)Sledujeme-li kvalitu polit. reprezentace je způsobilá zasahovat  p o z i t i v n ě  do čehokoli? Ne.

2)Jak vypadá priorita vzdělání v poměru ke státům EU (% na vzdělání z HDP)? Velmi špatně

3)Pokud vnímáme vzdělání  jen jako osobní investici proč nemít školné i na středních školách či ZŠ?

4) Víte jak markantní rozdíl je např. v zaměstnanosti osob s nižším a vyšším vzděláním? Viz ČSÚ - značný

5) Zná někdo lepší způsob jak prospět perspektivě této země, než vzdělat mládež? 6) Může mládež za to, že vznikly destíky škol s cílem zisku a nastala degradace?

1 0
možnosti

Paroubkova želvička

1. 3. 2012 13:56
Re: Pár argumentů k úvaze

Politická representace samozřejmě do ničeho pozitivně zasahovat nemůže. Zato anonymní experti na blogu idnes ví zcela přesně jak vyřešit i ten nejzapeklitější problém. Máme takové politiiky, jaké si zvolíme. A pokud i takoví FLOGYNOVÉ mají volební právo, není se kvalitě politiků co divit!

3 0
možnosti
MP

PavMil

1. 3. 2012 13:42
Pointa

Autor nám zde převyprávěl mnohokrát zmiňované skutečnosti po jejichž přečtení není jasné co je pointou výše uvedeného. Proč tolik pisatelů má potřebu ztrácet čas tvorbou balastu?

0 0
možnosti
AJ

aljavX

1. 3. 2012 13:28
v podstatě s autorem souhlasím, jen

se obávám že ten "tlak na kvalitu školy", který by měl v případě školného vzniknout, je utopie. Podstatné části studentů, neli většině, jde pouze o t omít v CV - vdělání VŠ. A o kvalitu jim nejde. Obzvláště na ekonomkách.

A i dnes přece máme soukr VŠ, a neslyšel jsme o tom, že by tam studenti "demonstrovali", za kvalitnější výuku, a naopak slyším že soukromé VŠ jsou ještě méně kvalitnější než státní, a to výrazně.

2 0
možnosti
P

praveverka

1. 3. 2012 13:33
Re: v podstatě s autorem souhlasím, jen

R^ Student si většinou stěžuje, že toho má hodně. A jestli bude po zavedení školného moci "reklamovat", tak si rozhodně neřekne o víc učiva ale naopak.

0 0
možnosti
MV

maros1974

1. 3. 2012 13:01
skolne

jdnoznacne skolne, som za [>-]R^

1 0
možnosti
RS

Rudla01

1. 3. 2012 13:14
Re: skolne

A pro slováky trojnásobné.

2 0
možnosti
FB

nejchytrejsi

1. 3. 2012 12:50
treskyplesky

jakejkoliv navrh "reforem" vod soucasnejch politiku je snaha bud po vyssi moci nebo uctu dotycnejch, zadny vyssi principy tam nejdou cekat, tudiz debatovat vo tom jestli skolny ano/ne je mrhani casu

0 0
možnosti
  • Počet článků 111
  • Celková karma 30,43
  • Průměrná čtenost 4962x
Hezký den, čím jsem byl, vším jsem byl rád, chudým dítětem, štastným otcem a dědou, šéfem Microsoftu, autorem 12 knih, investorem v televizním Dni D, poslancem, ministrem financí. 

 

 

 

Seznam rubrik