Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MV

kurt godel

1. 3. 2012 11:08
Platit školné ano,

ale ne u nás v republice, protože když se rozkřikne, že na VŠ "XY" vás nenechali vystudovat a vy za to platíte xx xxx,- Kč ročně, tak se budou všichni hlásit na VŠ "AB", protože tam to "funguje" jak má. Tudíž se budou na "XY" přimhuřovat oči tak dlouho, až se zjistí, že tamní studenti neumí zhola nic, stejně jako na "AB". A nedělejte si prosím iluze o vyšším morálním kreditu zaměstnanců VŠ, na plno průšvihů se již přišlo a náš milý prezident tuto situaci dovršil nestydatou a skandální milostí. Je to prostě byznys jako každý jiný, asi ale časem zjistíme, že máme sice plno vysokoškolsky vzdělaných lidí - bohužel jen papírově.

0 0
možnosti
KSŠS

každý svého štěstí strůjce

1. 3. 2012 11:11
Re: Platit školné ano,

to už jsme, myslím zjistili. státní i soukromé školy chrlí Bc a Mgr jak na běžícím pásu, kvalita ovšem chybí.

0 0
možnosti
IL

máterecht

1. 3. 2012 10:57
Omylem jste napsal

Omylem jste napsal, že zástupci státu něco hradí. Ti tak maximálně špatně přerozdělují, co jim svěřili daňoví poplatníci a studenti, jako jejich zástupci, s tím nesouhlasí.

0 0
možnosti
KSŠS

každý svého štěstí strůjce

1. 3. 2012 10:49
Karma a souhlas

Také jsem vystudovat ČVUT a ze 400 (hlásilo se 1200)  nás končilo 90. Co by za to dnes ČVUT dalo. Při škole jsem si vydělával brigádami a celkem bez problémů jsem měl už tehdy nadprůměrný příjem. Začal jsem v roce 1989 a v roce 1996 (po škole a civilce) nebylo pro techniky mého oboru uplatnění. Práci jsem našel ale hned 2 týdny po ukončení civilky v technickém oboru, který naše škola neučila.

Současné protesty studentů jsou spíš k pláči než smíchu. Hlavně mě děsí kvalita absolventů, která je, podle mých zkušeností, zejména u ČVUT opravdu skličující. Kupodivu, to studentům nevadí:-( Mám pocit, že se ze studia na VŠ snaží udělal konzum na který má nárok každý a hlavně zadarmo, aby bylo jedno jestli, kdy a zda vůbec nějak vystudovaný obor uplatní v praxi. Je to špatné, moc špatné.

0 0
možnosti
X

xs123

1. 3. 2012 11:14
Re: Karma a souhlas

No ono to tak jednoduché taky není. Takovéto myšlení, že "škola mě naučí" , je takové- středoškolské. Není pravda, že všichni absolventi jsou stejní, mezi mladými lidmi je dost těch, kteří jsou dobří. Ale vzhledem k tomu, že titul se dá uchodit a vydřít, tak se musí ti dobří hledat. Často dobří technici se neumí prezentovat tak jako netechnici a mluvkové, a jelikož personalisté jsou povětšinou netechnici a mluvkové, tak přijmou člověka, který je jim sympatičtější než nějaký méně komunikativní technik. Kromě toho v ČR definitivně ujel vlak ve vývoji klasických technologií, takže mozky se tu nemají kde realizovat, a buď jdou do zahraničí, anebo se realizují v IT - jestlipak máte tušení, že ČR je poměrně výrazná softwarová země. Jenže tihle lidi dělají na sebe a ze svých domovů a kanceláří, a moc se o nich neví.Jenže studenti se snaží školou prolézt, a ne se tam něco naučit. Možnosti mají, ale nevyužívají je.

0 0
možnosti
P

praveverka

1. 3. 2012 10:24
Dochází k pomalému zprivatizování

vysokých škol, z fakult se stanou dceřiné firmy a z učitelů obyčejní dělníci co si jdou odpracovat svých 8h a ze studentů zákazníci co si budou plést vzdělání s nákupem chleba v hypermarketu.. K zlepšení je třeba hlavně změnit myšlení, celkovou mentalitu lidí ke vzdělání.

0 0
možnosti
X

xs123

1. 3. 2012 11:02
Re: Dochází k pomalému zprivatizování

No pokud by technické fakulty byly dvceřinými firmami dlouhodobě prosperujících výrobních podniků, třeba jako je Škoda Mladá Boleslav ( která má vlastní školu) , tak by to bylo spíše plus, ale muselo by se ohlídat, aby se tam nedávaly tituly zasloužilým zaměstnancům a jejich dětem. Firmy by ale měly školy také nějakým způsobem financovat, nejlépe udělovat stipendium studentům.

0 0
možnosti
LC

Cocik

1. 3. 2012 10:00
Souhlas

S clankem souhlasim, i kdyz mam MBA (holt nikdo nejsme dokonalej) :-) Kazdopadne diplom neni nic samospasitelnyho - dulezity je nebejt linej a porad se ucit neco, co ostatni nedovedou.

0 0
možnosti
JS

J.K.S.

1. 3. 2012 9:29
Když...

Ona to je investice už dnes...

1 0
možnosti
PN

paulina

1. 3. 2012 9:52
Re: Když...

A nakonec to stejně zaplatíme my rodiče, protože zadlužit mladého člověka ještě předtím, než začne vydělávat, je nesmysl. A je jedno, jestli to někdo nahoře nazve školným nebo zápisným.

0 0
možnosti
KK

Dr.Akula

1. 3. 2012 9:12
Následující věta je skutečná perla!

... Je absurdní, aby ekonomika nebo průmysl určoval koho a jak vzdělávat...

To je stejně dementní jako vinit zákazníky, že nedokázali predikovat svoji spotřebu chleba a tento jejich vinou došel.

To, že máme tolik MBa, že s nimi můžeme dláždit a nedostatek fyziků a techniků je dáno jednak dementními politiky, kteří se stále ohání jenom jakousi amorfní neuchopitelnou vzdělaností a nedokážou stimulovat to potřebné vzdělání a nechat k tíži studentů to nadbytečné a jednak neustálým zakořeněným fetišem "vzdělání" (papíru) i tam kde není potřeba.

Moje tři kamarádky studují vysokou i když to fakticky nepotřebují jenom proto, že jejich zaměstnavatel na jejich pozicích to vyžaduje. Ke své práci budou po vystudování stejně způsobilé jako před tím, jenom musí investovat spoustu času a peněz na studium něčeho z čeho využijí 1% a ještě odčerpávají zdroje pro vzdělání někoho jehož znalosti zaměstanavatel (průmysl) přímo a dobře prodá.

1 0
možnosti
X

xs123

1. 3. 2012 9:23
Re: Následující věta je skutečná perla!

To je taky fakt. Např. tu máme jednoho těžce se trápícího studenta, který studuje proto, že chce dělat STK ( technickou kontrolu vozidel), což teda odjakživa dělali automechanici, maximálně s maturitou, jenže jeho zaměstnavatel prý chce, aby si dodělal inženýra. Pro STK nepotřebuje vysokou školu, ale je zase naopak, blbé mu ulevovat u zkoušky. To samé - dneska zaměstnavatelé chtějí, aby recepční měla VŠ, barmanka taky a tanečnice u tyče byla aspoň Bc.

1 0
možnosti
RP

radim36

1. 3. 2012 9:09
Stipendium nestipendium

podstatné je, že tehdy byla úroveň vysokoškolského studia nadstavena pro 5 - 10 % těch nejchytřejších. A taky existovali lidi, co byli ochotní se do toho pár procentního výběru těch nejlepších a nejschopnějších dostat , i když jejich schopnosti byly na hraně. Třeba tím, že celých 5 let na vysoké nedělali od 6 ráno do 10 večer nic jiného než se učili.

Dneska je rozdíl v obojím. Náročnost studia je nadstavena někde na průměr , aby na diplom dosáhlo minimálně 50 % populace, což například v IQ činí rozdíl takových 40 - 50 intleigenčních bodů neboli víc než dva řády. Pak se máme divit, že čeští vysokoškoláci jsou ve srovnání se světem kdesi dole. A aby dnes mlaďoši studovali, tak potřebují všechno naservírovat pod nos. Jakožto zásadní kontrast třeba k aziatům.

Jestli to tak bude pokračovat, můžeme klidně vysokoškolské diplomy rozdat úplně všem. Mohli bychom se klidně nazývat místo republika Česká tak republika Vysokoškolská. Ale asi to k ničemu nebude.

0 0
možnosti
JS

J.K.S.

1. 3. 2012 9:41
Re: Stipendium nestipendium

40-50?? To je neskutečná kravina... Nemám čísla, ale tohle je zkrátka nereálné... Možná je tam tak 5 nebo 10 studentů nikoliv % , kteří mají IQ 160, ale rozhodně tam nechodí "debilové". Nevím kolik je vám let, jeví se mi to vážně jako zapšklost, že my studovat můžeme, zatímco vy jste třeba nemohli...

Faktem je, že i když jsme neskutečně líní, což může vést k tomu, že o nás nemáte velké mínění. Tak máme mnohem větší možnosti, než naši předci. Dnes není nutné aby VŠ studovalo 5-10%, díky dnešním možnostem (Internet, počítače) to dneska zvládne více lidí(Přístup k informacím, sdílení dat). Na tom není nic špatného, tohle se dá skutečně nazvat pokrokem. Špatné je, když nám EU diktuje kolik máme mít % VŠ, to pak vede k nesmyslnému nabírání.

0 0
možnosti
JA

pefben2

1. 3. 2012 9:02
Máte pravdu

Oni ti demonstrující jsou z velké části studenti nezaměstnatelných oborů. V tom je asi zakopaný pes. Stát by měl mít ovšem vizi, jaké obory budou třeba v přiměřeném horizontu a ty protěžovat (třeba nižším školným?). Systém "dejte nám peníze a my je utratíme za studium neptejte se jak (akademická svoboda)" je na draka.

1 0
možnosti
KSŠS

každý svého štěstí strůjce

1. 3. 2012 11:13
Re: Máte pravdu

stát schvaluje studijní obory a studijní plány. může klidně požadovat, že od roku xy se bude učit obor s takovým a makovým obsahem. a snaž se školo.

0 0
možnosti
X

xs123

1. 3. 2012 8:55
Stipendium 200Kč za komunismu

bylo jako dnes 2000. Nebylo to zas tak málo. Kdo to ale vidí zevnitř, tak ví, že skutečně jsou studenti, není jich moc, ale jsou, kteří nemají bohaté rodiče. Takové školné 20tis. ročně pro tři děti dělá 60 tisíc ročně, plus ubytování na kolejích nebo v podnájmu pro tři děti učiní zase třeba osm devět tisíc měsíčně, takže studium tří dětí na VŠ přijde rodiče na cca 150 tisíc ročně navíc. paradoxně kdo studuje pořádnou školu, medicínu, technické obory, tak nemá aspoň v prvních letech na brigádu čas. Takhle skončil můj loňský bakalář - podporu z domova neměl, geniální sice nebyl, ale obor ho zajímal a práce se nebál, a teď už musí vydělávat, aby se uživil, a studuje -dálkově. No nevím, jak dopadne. To jsou konkrétní lidské osudy zblízka, ale z výšin silných mladých chytrých dominantních mužů takové detaily nejsou vidět.

1 0
možnosti
  • Počet článků 111
  • Celková karma 30,43
  • Průměrná čtenost 4962x
Hezký den, čím jsem byl, vším jsem byl rád, chudým dítětem, štastným otcem a dědou, šéfem Microsoftu, autorem 12 knih, investorem v televizním Dni D, poslancem, ministrem financí. 

 

 

 

Seznam rubrik