Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
P4

Petr 43

17. 9. 2012 18:01
Fakta

Jen pro upřesnění. Přestože náklady na léčbu související přímo s alkoholem se nedají určit přesně, tak přidám čísla opřená o google-search results. Záměrně a trošku účelově jsem přičetl i čísla za tabák, protože to spadá do jednoho pytle (kdo chlastá, stejně hulí jak fabrika).

Celkově se tedy vybere na daních z tabáku a lihu cca 55 mld. Kč ročně. Přitom celkové náklady na léčbu jsou o něco málo nižší(nebo stejné). Je tam sice drobný nepoměr, za kuřáky se vybere více, než za alkoholiky, ale to je asi jedno.

Navíc existují i studie, které řeší to, kolik stát ušetří na lidech v důchodovém věku, pokud se vlivem kouření a chlastání dožívají méně let. Na druhou stranu je nutno řešit negativní sociální aspekty požívání alkoholu (související s kriminalitou). Rozhodně se ale nedá říct, že stát na daních z legálních tvrdých drog vybere méně, než je následně jeho náklad.

A neodpustím si poznámku: Stát nemá lidem co kecat do toho, jestli budou chlastat nebo hulit a v jakém množství.

0 0
možnosti
TT

žepré

17. 9. 2012 17:19
Moralisti jásajó,

to těch pár mrtvéch alkoholiků stálo za to, abysme byli stráženi přísnéma zákonama před našimi hříchy. Zdejší moralista se jaksi nezmínil, že alkohol má i pozitivní účinky na zdraví, to ale jenom bokem. Předkládá nám severské země jako příklad. Jo, proto je odborník na otravy metanolem Nor. Ale aji bez toho vím, že ne nadarmo se říká chlastat nebo být ožralé jak Nor či Dán. Lijó do sebe samohonky jak Američani kolu, to chce morálně vznešený autor nastolit aji u nás. - Nehledě na to, nemůže to být třeba tak, že prostě jsou lidi, kteří budou závislí na látkách nebo procesech ovlivňujících CNS vždycky, ať se povede zakázat všecko? (Což se samozřejmě nedaří, má to za následek akorát zhoršení kvality těch omamnéch látek a růst jejich cen do nebes ku prospěchu mafií.) Už vidím svět prostý etanolu, čaje (z toho se dá udělat tzv. magorák), tetrahydocanabinolu, opiátů, amfetamínů a všeho dalšího, už to vidím, jak jedni "fetujó" holotropní dýchání, druzí si

0 0
možnosti
TT

žepré

17. 9. 2012 17:19
Re: Moralisti jásajó,

pěstují bulimii o cyklu desetkrát denně, aby dosáhli protočení panenek , třetí budou fetovat jídlo jen tak, se 400 kilama na váze... Jó, zakázat lidem všecko, co je baví, to je potřeba. Soulož je taky nezdravá, šíří se smrtelné nemoci! Regulovat! Pouze se schváleným partnerem za účelem otěhotnění, jak se píše v bibli, ještě lépe vůbec, lepší je asistované těhotenství. Ó moralisté, vy ten ráj vybudujete !!:-/

0 0
možnosti
JH

bednarik62

17. 9. 2012 14:21
Jestli

ten český přístup není zpola bolševický a zpola barbarský, prostě nic nemá úroveň. Ani to hledání pančované vodky a rumu nemá správné tempo a důsledky. Možná i teď běží korupce na plný plyn, kdo z nás to ví? Najednou bolševíci řvou, jak naši pijani trpí, a pijani je budou za odměnu volit. Rath a podraznická partaj si našli nosné téma:: dřevitý líh,, který u nás oslepuje a zabíjí od příchodu praotce Čecha.

0 0
možnosti

oldiess

17. 9. 2012 12:08
Sorry ale tohle je nepovedený článek

Vážený autore, kdybyste si trochu četl iks diskuszí na tohle téma napsaných o víkendu, takhlel byste to nikdy nenapsal,

"Co chybí ale jakýkoli cíl." - Cíl je snad jasný, najít toho, kdo dělá drinky z polské ostřikovací směsi či  z čeho.

A dále tohle se Vám tedy povedlo: " ... ale kolik lidí zemřelo během toho „metylakoholového týdne“ v dopravních nehodách, kolik na infarkty a rakovinu? Vyhlásíme omezení prodeje aut, zákaz prodeje bůčku a uzenin?" - copak Vám nedochází, že u bůčku, cigaret atd. můžete rizika očekávat. Podobně když se objeví skrytá závada u auta, tak se okamžitě zakáže prodej a prodaná auta se vrací do servisu k opravě. Opravdu jste o tom ještě neslyšel? Prostě je to úplně něco jiného než nedobrovolná ruská ruleta s pančovaným alkoholem.

0 0
možnosti

oldiess

17. 9. 2012 12:09
Re: Sorry ale tohle je nepovedený článek

Budete-li mít chvilku, tady je druhý pohled na problematiku

http://sestak.blog.idnes.cz/c/287519/Prohibice-se-postarala-o-zivotni-stesti-peti-rodin.html

0 0
možnosti
MP

MirosPikos

17. 9. 2012 12:05
Ježiš to je vůl....

"Ani já nejsem chytrá horákyně, ale nejnadějnější je možná skandinávská cesta – drahý alkohol, výrazné omezení dostupnosti, tvrdé policejní razie proti nelegálním výrobcům a distributorům."

Takovej businessman a nic nepochopil :(

1 0
možnosti
S

Seniorintelektualka

17. 9. 2012 12:38
Re: Ježiš to je vůl....

Drahý alkohol poškodí manželky a děti těch   opilců...

  Po stránce  sociologické a psycvhologické   je  tohle   nedomyšlené

0 0
možnosti
KC

vialli

17. 9. 2012 11:24
Tak

to se mne netýká, piju pramenitou a problémy tohoto druhu nemám.  Jo, a ještě neposlouchám výpotky politiků, takže jsem úplně spokojenej člověk. Zkuste to také aspoň týden a budete jako znovu narození.

1 0
možnosti
T

tuneldedek10

17. 9. 2012 11:21
O SPOTŘEBNÍ DANI TO NENÍ

v polovině 80 let stála pulitrová láhev Rumu tuzemáku 50,- průměrný plat 2800,- COŽ ZNAMENÁ, ŽE BYL RUM NĚKOLIKANÁSOBNĚ DRAŽŠÍ NEŽ DNES, je málo daní, které bych hájil, ale na alkohol a cigarety jsem pro, proč by ostatní lidé měl platit léčbu těchto sebevrahů jen ze svého

0 0
možnosti
RP

radim36

17. 9. 2012 11:53
Re: O SPOTŘEBNÍ DANI TO NENÍ

To se nedá porovnávat, protože za socíku kdyby někdo takhle "vyráběl" alkohol a prodával ho, automaticky by mu napařili nepovolené podnikání a už za toto by šel sedět na pár let. Pokud by se takhle zamotal s metanolem, přidali by zabití a ztrojnásobili by mu sazbu.

Problém vidím v tom, že dneska podnikání v alkoholu uvolnili a tak kdejaký stánkový prodejce všeho možného si začal vylepšovat výsledky jistým výdělkem, prodejem rozlévaného alkoholu. To vytvořilo obrovské množství prodejních míst a tak v podstatě velmi ztížilo kontrolu. No a ztížená až v našich podmínkách úspor celníků a policajtů prakticky znemožněná kontrola zase vytvořila vhodné podmínky pro rozvoj výroby pančovaného alkoholu z denaturáku.

Licence na prodej alkoholu a náaledně podstatné snížení prodejních míst budou logické pokračování.

0 0
možnosti
LV

Kordoba

17. 9. 2012 10:57
Skandinavie jako vzor???

Podívej se na statistiky, které ukazují, že takovýchto otrav nekvalitním alkoholem je daleko více ve skandinávských zemích. Několik desítek otrav metanolem ročně tam je běžných. Jednoduše lidé pili, pijí a pít budou. A když si to pití neseženou legálně (nebo je pro ně extrémně drahé), tak si jej seženou na černém trhu...

1 0
možnosti
SP

kiv

17. 9. 2012 10:47
Sociální inženýrství

Alkohol, stejně jako tabák či benzín jsou zdaněny už nyní ažaž. Za celým humbukem stojí jednak snaha státu řídit své ovčany od kolébky do hrobu, což se tupému stádu v podstatě líbí,  a pak hlavně jest to dělostřelecká příprava na zavedení licencování alkoholu. Naprosto hrubě odhaduji, že toto bude  byznys ve výši min 10 mld ročně + samozřejmě, jako u každé státní regulace, podstatné zvýšení korupčního potenciálu . A o peníze jde vždy v první řadě. Nějakých 20 lidí pod kytičkami je státu a jeho úředníkům zcela fuk ale jako vějička pro  davy naprosto ideálně spadlá mana z nebes.

Je s podivem, že zrovna Vy pane Pilný jste pro zavedení dalších regulací, nových úřadů a zvýšení státních nákladů ...8-o

1 0
možnosti
RP

radim36

17. 9. 2012 10:46
Klidně ať se podstatně sníží přístupnost

ke kupovanému alkoholu. Stejně ten levný alkohol je hnusná nepitelná břečka vhodná tak maximálně pro alkoholiky k trvalému odsunování absťáku a ten drahý je na pití až moc drahý.

Ale na pěstitelské pálenice nám nesahejte!!!!

1 0
možnosti
  • Počet článků 111
  • Celková karma 31,38
  • Průměrná čtenost 4962x
Hezký den, čím jsem byl, vším jsem byl rád, chudým dítětem, štastným otcem a dědou, šéfem Microsoftu, autorem 12 knih, investorem v televizním Dni D, poslancem, ministrem financí. 

 

 

 

Seznam rubrik